Internationale Vrouwendag: Suffragette

Regie: Sarah Gavron
Duur: 106 min
Land/Jaar: Groot-Brittannië, 2015.
Met o.a.: Carey Mulligan, Meryl Streep, Helena Bonham Carter.

Filmtheater De Luxe viert net als voorgaande jaren op donderdag 8 maart Internationale Vrouwendag in het Scagontheater, Torenstraat 1B in Schagen met een inleiding, muziek en de film Suffragette . Regie: Sarah Gavron (GB, 2015, 106 min.) Met o.a. Carey Mulligan, Meryl Streep, Helena Bonham Carter. Kaartverkoop via de webshop en aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag), tevens – als de zaal niet uitverkocht is – op de dag van de vertoning aan de zaal. Toegang 10,- euro, aanvang 19.30 uur (N.B.: afwijkend van andere filmavonden!). Zaal open 19.00 uur.

Programma van de avond:
1. Inleiding door Merieke Bredewold
2. Muziek van Jantien Bijvoet
3. Film Suffragette

Vooraf uit eten?
Een daghap voor €10,- is bij Wonders verkrijgbaar vanaf 17.30 uur. Wel even zelf reserveren bij het restaurant 0224-212241.

Suffragette: Historisch drama over de strijd voor het vrouwenkiesrecht.
Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht is het goed om stil te staan bij het feit dat het vrouwenkiesrecht ruim honderd jaar geleden niet zonder slag of stoot gerealiseerd werd. Suffragette is het verhaal over de suffragettebeweging uit 1912 in Groot Brittannië en hun strijd voor het vrouwenkiesrecht. Maud, een fabrieksarbeidster wordt door politiek activiste Emmeline Pankhurst ervan overtuigd om zich aan te sluiten bij de vrouwenbeweging. De werkelijke strijders bij de suffragettes waren niet hoogopgeleide vrouwen uit de hogere klasse maar arbeidsters die tot de conclusie kwamen dat hun vreedzame protest hen niet verder hielp. Het is een goede en terechte keuze van de filmmaakster om het verhaal vanuit Maud, een fabrieksarbeidster te vertellen. Na jaren van geweldloos verzet, radicaliseert de vrouwenbeweging. De vrouwen zijn niet bang om desnoods geweld te gebruiken om hun doel te bereiken. Stenen vliegen door ruiten en bommen worden in brievenbussen gestopt. Zelfs hongerstaking en brandstichting wordt in de strijd geworpen. Ze zetten alles op het spel, ook hun banen en hun gezinnen. Een meeslepend en schokkend verhaal.

Ga naar de Filmkrant………………………………………………….<< Ga terug naar het programma

Advertenties