Fences

Regie: Denzel Washington
Duur: 139 min
Land/Jaar: USA, 2016.
Met o.a.: Denzel Washington, Viola Davis, Mykelti Williamson, Joven Adepo.

Filmtheater De Luxe vertoont in het Scagontheater in M18, Torenstraat 1B, Schagen op donderdag 22 en vrijdag 23 juni de film Fences. Regie: Denzel Washington USA, 2016, 139 min. Met o.a. Denzel Washington, Viola Davis, Mykelti Williamson, Joven Adepo. Kaartverkoop via de webshop en aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag), tevens – als de zaal niet uitverkocht is – op de dag van de vertoning. Toegang 8, – euro, aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.00 uur.

Gebaseerd op een toneelstuk uit 1983 van August Wilson over een trotse Afro-Amerikaanse vuilnisman met een groot talent voor honkbal.
Vier Oscarnominaties.
Fences speelt zich af in de jaren vijftig in Amerika, in Pittsburgh. “Je bent te vroeg geboren” zegt Rose (Viola Davis) tegen Troy, de man waarmee ze achttien jaar getrouwd is. Hij zit weer eens te foeteren over zijn gemiste kansen als professioneel honkballer. Haar opmerking is lief bedoeld, maar het montert hem niet op. Hij was goed genoeg voor een profcarrière, maar mocht vanwege zijn huidskleur niet in de hoogste divisie spelen. In de jaren vijftig werd de Negro League opgeheven en werd dit wel mogelijk. Hij is nog steeds boos en verbitterd. De film stelt de vraag hoe om te gaan met onrecht en oneerlijkheid, na jaren. Als zijn zoon Cory goed genoeg blijkt voor het schoolhonkbalteam verbiedt vader Troy hem om mee te doen. Aandacht voor school en werk is belangrijker, is het onredelijke argument. “De wereld is veranderd”, probeert Rose, “maar je ziet het niet eens”. Uit deze zinnetjes blijkt ook de oorsprong van het verhaal, een toneelstuk uit 1983 van August Wilson. Die maakte een serie van tien toneelstukken over de levens van Afro-Amerikanen tijdens tien decennia van de 20e eeuw. De dialogen zijn aangenaam traag en spelen zich vaak af in de achtertuin van Troy en Rose. Dat werkt goed. Viola Davis is formidabel in elke scene.

Ga naar de Filmkrant………………………………………………….<< Ga terug naar het programma