Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Regie: Martin McDonagh
Duur: 115 min
Land/Jaar: Groot-Brittannië/VS, 2017.
Met o.a.: Frances McDormand en Sam Rockwell.

Filmtheater De Luxe vertoont in het Scagontheater in M18, Torenstraat 1B, Schagen op donderdag 26 en vrijdag 27 april de film: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Regie: Martin McDonagh (GB./ VS, 2017, 115 min.) Met o.a. Frances McDormand en Sam Rockwell. Kaartverkoop via de webshop en aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag), tevens – als de zaal niet uitverkocht is – op de dag van de vertoning aan de zaal. Toegang 8,- euro, aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.00 uur.

Tragikomisch misdaaddrama dat de afgelopen maanden tientallen prijzen won en intussen ook zeven Oscar nominaties in de wacht sleepte.
Ebbing: Worth Stopping For, staat er op drie oude billboards net buiten het dorp. De posters zijn afgebladderd, ze hangen er sinds 1986 toen de snelweg werd omgeleid. Mildred Hayes woont iets verderop langs de weg waar nu niemand meer rijdt. Ze ziet kans de billboards te huren voor onbepaalde tijd. Haar boodschap is niet gericht op toeristen maar op de inwoners van het dorp. Op drie knalrode borden zijn de volgende teksten te lezen: Raped while dying/And still no arrests/How come, sheriff Willoughby? Mildred kan het niet verdragen dat de lokale politie nog steeds geen vorderingen heeft gemaakt in het onderzoek naar de verkrachting van haar tienerdochter Angela. De billboards zijn het begin van een loopgravenoorlog tussen Mildred en de politie. Ze krijgt niet alleen met de nog enigszins redelijke sheriff te maken, maar ook met de dommige agent Dixon, die nog al eens woede-uitbarstingen heeft. Het escalerende geweld gaat gepaard met scheldkanonnades. De tijd waarin het speelt is vermoedelijk rond 2002, een klein jaar na de aanslagen op het WTC. De smartphone wordt nog niet gebruikt. Het plaatsen in het verleden geeft de film grote kracht. Waar het om gaat: gebrek aan gerechtigheid leidt tot woede, maar die woede maakt vervolgens de gerechtigheid onmogelijk. Het verhaal is hiermee exemplarisch voor de neerwaartse spiraal waarin de wereld nu lijkt te verkeren.

Ga naar de Filmkrant………………………………………………….<< Ga terug naar het programma

Advertenties