Lady Macbeth

Regie: William Oldroyd
Duur: 89 min
Land/Jaar: Groot-Brittannië, 2016.
Met o.a.: Florence Pugh en Christopher Fairbank.

Filmtheater De Luxe vertoont in het Scagontheater in M18, Torenstraat 1B, Schagen op donderdag 14 en vrijdag 15 september de film Lady Macbeth. Regie: William Oldroyd (GB, 2016, 89 min.). Met o.a: Florence Pugh, Christopher Fairbank. Kaartverkoop via de webshop en aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag), tevens – als de zaal niet uitverkocht is – op de dag van de vertoning. Toegang 8, – euro, aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.00 uur.

Een kostuumdrama over het Engeland van 1885, gebaseerd op de Russische novelle De Lady Macbeth van het district Mtsensk.
Het is Engeland 1885, vlak voordat de wet werd afgeschaft dat een vrouw bij het huwelijk eigendom werd van haar man. Katherine is samen met een stuk land verkocht aan een akelige vent. Haar vrijheid wordt onmiddellijk ingeperkt. De titel verwijst naar de moordlustige echtgenote uit William Shakespeares Macbeth uit 1603/1607. Katherine laat zich niet zo maar klein krijgen. Ze slaat haar nagels uit en neemt het heft in eigen hand. We zien veel scenes over de machtsstrijd tussen man en vrouw vanuit verschillende posities. Katherine is blank en haar dienstmeisje Anna is zwart. Oldroyd laat zien zich ook te verzetten tegen `whitewashing`, een vertekenende witte representatie van de geschiedenis. Anna en Katherine worden beiden onderdrukt. Anna in het huishouden en Katherine in de slaapkamer. Oldroyd kiest voor strakke enscenering en benadrukt daarmee het gebrek aan bewegingsvrijheid van Katherine. Ze mag niet naar buiten, ze kan niet leren lezen, ze bespeelt geen instrument. Ze wordt constant in de gaten gehouden, niet alleen door haar man en vader, maar ook door Anna en de andere dienstmeisjes. Als Katherine eindelijk kans ziet om naar buiten te gaan zie je haar genieten van wind en regen.

Ga naar de Filmkrant………………………………………………….<< Ga terug naar het programma