Get Out

Regie: Jordan Peele
Duur: 104 min
Land/Jaar: USA, 2017.
Met o.a.: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Bradley Whitford, Catherine Keener.

Filmtheater De Luxe vertoont in het Scagontheater in M18, Torenstraat 1B, Schagen op donderdag 28 en vrijdag 29 september de film Get Out. Regie: Jordan Peele (VS, 2017, 104 min.). Kaartverkoop via de webshop en aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag), tevens – als de zaal niet uitverkocht is – op de dag van de vertoning. Toegang 8, – euro, aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.00 uur.

Een sterke film met een mix van komedie en subtiele horror, geestig en confronterend. Hoe het is om zwart te zijn in een witte wereld.
Get Out is gemaakt door iemand die de filmwetten kent. Jordan Peele, debuterend in Get Out als regisseur, is ook komiek en acteur. Hij haalt het beste uit zijn acteurs, zet grappen en schrikeffecten effectief in. Hij klaagt in Get Out niet overduidelijk racisme aan, maar laat zien hoe ingebakken ideeën werken en hoe hardnekkig ze zijn. Hoe het is om zwart te zijn in een witte wereld. Hij zet door middel van entertainment aan tot nadenken over relevante vraagstukken van dit moment. Zwarte fotograaf Chris gaat op bezoek bij de familie van zijn witte vriendin Rose in een keurige Amerikaanse buitenwijk. Haar vader, een arts vertrouwt hem toe zeker op Obama gestemd te hebben als dat had gekund. Als de broer van Rose, een vechtsportfanaat, arriveert krijgen we een angstaanjagend voorgevoel. In de openingsbeelden van de film hebben we al gezien hoe een zwarte man bijna wordt gewurgd door een gemaskerde overvaller en in een auto wordt gesleurd. Als Chris zijn volgende bezoek bij de familie aflegt, gaat hij zich echt ongemakkelijk voelen als hij met een zwarte bezoeker spreekt en later ook met de dienstmeid. De zwarte solidariteit ontbreekt volledig bij hen. Met wie zal Rose uiteindelijk solidair zijn? Catherine Keener als de moeder en Betty Gabriel als de dienstmeid zijn fenomenaal in deze film.

Ga naar de Filmkrant………………………………………………….<< Ga terug naar het programma