In The Crosswind

Regie: Martti Helde
Duur: 87 min
Land/Jaar: Estland, 2014.
Met o.a.: Laura Peterson, Tarmo Song, Mirt Preegel.

Filmtheater De Luxe vertoont in het Scagontheater in M18, Torenstraat 1B, Schagen op donderdag 5 oktober de film In the Crosswind. Regie: Martti Helde (Estland 2014, 87 min.). Kaartverkoop via de webshop en aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag), tevens – als de zaal niet uitverkocht is – op de dag van de vertoning. Toegang 8, – euro, aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.00 uur.

Film over een onderwerp dat lange tijd taboe was: het verblijf in een Siberisch vrouwenstrafkamp getoond door de ogen van een Estlandse vrouw.
Pas in 1991 kregen de Baltische Staten hun onafhankelijkheid terug, na vijftig jaar onder censuur van de Sovjet Unie te hebben gestaan. De Estse regisseur Martti Helde presenteert het verleden als flarden herinneringen die zijn stilgezet. Zijn tableaux vivants zijn geen levende schilderijen, maar ademende zwart-foto’s. De acteurs lijken bevroren, terwijl de camera om hen heen draait. Helde snijdt een onderwerp aan dat lange tijd taboe was. Hij toont de overlevingsstrijd in een Siberisch vrouwenstrafkamp in 1941. Onder Jozef Stalin werden tienduizenden mensen uit de Baltische Staten gedeporteerd omwille van “etnische zuiveringen”. Helde toont het verhaal door de ogen van Erna, een vrouw die echt heeft bestaan en goed kon schrijven. Ze studeerde filosofie en schreef brieven aan haar man zonder sentimenteel te worden. Ze beschrijft de uitputting en honger, maar ook heimwee, associaties en bespiegelingen. De fragmenten uit haar brieven vormen de gesproken tekst in de film. Ze schrijft o.a. dat er geen tijdelijkheid meer bestaat. Helde verbeeldt die verstilling letterlijk en figuurlijk. De beelden zijn poëtisch, maar de wekelijkheid is keihard. Helde maakt met zijn film een monument voor de slachtoffers.

Ga naar de Filmkrant………………………………………………….<< Ga terug naar het programma