Safari

Regie: Ulrich Seidl
Duur: 91 min
Land/Jaar: Oostenrijk, 2016.

Filmtheater De Luxe vertoont in het Scagontheater in M18, Torenstraat 1B, Schagen op donderdag 7 en vrijdag 8 december de documentaire Safári, regie: Ulrich Seidl. (Oostenrijk, 2016, 91 min.). Kaartverkoop via de webshop en aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag), tevens – als de zaal niet uitverkocht is – op de dag van de vertoning. Toegang 8, – euro, aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.00 uur.

Op vakantie in Afrika: toeristen schieten op wilde dieren in de wildreservaten van Zuid-Afrika.
Ulrich Seidl o.a. bekend van de Paradies trilogie is op zijn best in Safári. Hij laat zien hoe Duitse en Oostenrijkse toeristen met een biertje in de hand staan te wachten om tegen betaling een leeuw, een zebra of een giraf neer te schieten.
Het gaat over meer dan het doden van dieren. Seidl brengt deze zinloze moordpartijen in gestileerde tableaus zonder commentaar in beeld. De jagende toeristen vertellen openhartig hoe opwindend het is om de trekker over te halen. Het verschepen en villen van de karkassen laten ze over aan het arme zwarte personeel. Opvallend is het verhullend taalgebruik. “Doden? Nee, zo noem ik het niet” zegt een vrouw die voor haar plezier in Afrika op groot wild jaagt. “Ik noem het afmaken” Seidl oordeelt niet, maar laat zien welke vreemde logica de toeristen er op na houden. Juist dat maakt de film confronterend. Seidl zegt zelf dat hij een voyeur is, hij is gebiologeerd door mensen. Dit is de mens. Hij won het vertrouwen van de grootwildjagers, die hem openhartig vertellen wat het doden van een dier hen doet. De vraag komt op of iemand die zonder pardon een giraffe kan neerschieten met andere vormen van geweld ook geen moeite heeft. Dat is een vraag die onrustig maakt.

Ga naar de Filmkrant………………………………………………….<< Ga terug naar het programma

Advertenties