Sage Femme

Regie: Martin Provost
Duur: 117 min
Land/Jaar: Frankrijk, 2017.
Met o.a.: Catherine Deneuve, Catherine Frot, Olivier Gourmet.

Filmtheater De Luxe vertoont in het Scagontheater in M18, Torenstraat 1B, Schagen op donderdag 26 en vrijdag 27 oktober de film Sage Femme. Regie: Martin Provost (Fr. 2017, 117 min.). Kaartverkoop via de webshop en aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag), tevens – als de zaal niet uitverkocht is – op de dag van de vertoning. Toegang 8, – euro, aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.00 uur.

Twee Catherines, vedetten van de Franse cinema voor ’t eerst samen in een film: Deneuve slonzig en aristocratisch, Frot kwetsbaar en nederig.
De filmtitel kan zowel met als zonder koppelteken geschreven worden: een sage femme is een “wijze vrouw” en een sagefemme is een vroedvrouw. Wie van de twee de wijze vrouw is, laat Provost in het midden. Frot speelt Claire Breton, een verloskundige, die in de beginscene drie baby’s op de wereld helpt maar buiten het ziekenhuis nauwelijks aan zichzelf toekomt. Haar leven verandert radicaal als ze van Béatrice Sobolevski (Catherine Deneuve) een telefoontje krijgt, een gokverslaafde en ernstig zieke levensgenieter. Deze Béatrice was ooit de geliefde van Claires vader, maar liet hem 30 jaar geleden onverwacht in de steek, wat hem tot zelfmoord dreef. Béatrice hengelt naar vergiffenis en Claire besluit ondanks alles zich over haar te ontfermen. Beide vrouwen zijn koppig en maakten misstappen in het leven. De sympathie van de kijker wisselt voortdurend. Het is heerlijk om Catherine Deneuve aan een pokertafel te zien zitten, slonzig en aristocratisch tegelijk. Frot kan heel overtuigend zowel kilheid als kwetsbaarheid tonen. De twee levens raken verbonden. De kleurloze Claire gaat lipstick dragen en Béatrice ontdekt wat ze door haar egocentrische levensstijl heeft gemist. De muziek van Grégoire Hetzel geeft de film een mooie melancholische ondertoon.

Ga naar de Filmkrant………………………………………………….<< Ga terug naar het programma

Advertenties