The Square

Regie: Ruben Östland
Duur: 148 min
Land/Jaar: Zweden/Duitsland/Frankrijk, 2017.
Met o.a.: Claes Bang, Elisabeth Moss, Christopher Læssø.

Filmtheater De Luxe vertoont op donderdag 15 en vrijdag 16 februari de film The Square in het Scagontheater in M18, Torenstraat 1B, Schagen. Regie: Ruben Östland (ZW./Dld./Fr. 2017, 148 min.). Met o.a. Claes Bang, Elisabeth Moss, Christopher Læssø. Kaartverkoop via de webshop en aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag), tevens – als de zaal niet uitverkocht is – op de dag van de vertoning aan de zaal. Toegang 8,- euro, aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.00 uur.

Vlijmscherp en zeer geestig portret van de Westerse maatschappelijke bovenlaag en de kunstwereld. Winnaar Gouden Palm in Cannes.
Christian, conservator van een museum in Stockholm heeft een kunstwerk in de binnenplaats van het museum laten opstellen, getiteld The Square. De naam zegt het al, het is een vierkant, met lichtgevende lijnen. Iedereen die daarin gaat staan is gelijk, aldus de begeleidende tekst. Het doel is meer medemenselijkheid op te roepen. Een bijkomende gedachte is dat men hulp kan vragen aan voorbijgangers, die verplicht zijn om hulp te verlenen. Het vierkant wil een klacht zijn tegen de individualisering en de verharding van de maatschappij. Overigens valt de maatschappelijke betrokkenheid van Christan een beetje tegen, hij heeft nauwelijks een idee wat zich in de straten van zijn woonplaats afspeelt. Als er twee jonge reclamemakers worden aangetrokken om het vierkant te promoten, komen de tekortkomingen van de maatschappij onder een vergrootglas te liggen. Een you- tube-promotiefilm veroorzaakt een golf van verontwaardiging onder museumbezoekers en journalisten. Alle aandacht gaat nu naar de controverse en niet naar de boodschap van het kunstwerk. De film is bijzonder grappig. Het verhaal heeft originele wendingen en rake grappen. De daarbij horende scenes zijn onvergetelijk. Een fantastische situatie ontvouwt zich als tijdens een sjiek diner een bullebak, die zich als mensaap voordoet, op tafel springt. De vraagt duikt op: hoever mag kunst gaan? Intussen brokkelt het beeld van de charmante kunstkenner langzaam maar zeker af.

Ga naar de Filmkrant………………………………………………….<< Ga terug naar het programma

Advertenties