Home

Regie: Fien Troch
Duur: 103 min
Land/Jaar: België, 2016.
Met o.a.: Sebastian van Dun, Mistral Guidotti, Loïc Batog, Lena Suijkerbuijk.

Filmtheater De Luxe vertoont in het Scagontheater in M18, Torenstraat 1B, Schagen op donderdag 15 en vrijdag 16 juni de film Home. Regie: Fien Troch
(Belg. 2016, 103 min.) Met o.a. Sebastian van Dun, Mistral Guidotti, Loïc Batog, Lena Suijkerbuijk. Kaartverkoop via de webshop en aan de kassa op voorafgaande filmavonden van De Luxe (donderdag en vrijdag), tevens – als de zaal niet uitverkocht is – op de dag van de vertoning. Toegang 8, – euro, aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.00 uur.

Verontrustende film over tieners in een Vlaamse randgemeente.
Fien Troch werkt gestaag aan een mooi oeuvre. Ze verstaat de kunst zware onderwerpen op een heldere manier aan te snijden. Niet te luchtig, maar ook niet te zwaar. Troch toont het leven van een groep welvarende tieners die een beetje blowen en een beetje klooien met hun telefoons. Maar er is ook een gruwelijker werkelijkheid. Lina krijgt een preek van haar schooldirecteur. Ze heeft bij wijze van “grap” over een leraar vertelt dat hij kinderen opsluit in een kelder. In België ligt dat uiterst gevoelig. Lina reageert boos: “Iedereen maakt zulke grappen, waarom wordt alleen zij daarop aangesproken”? Regisseur Troch toont de afwerende lichaamstaal van Lina en de vermoeide blik van de directeur. Communicatieproblemen tussen volwassenen en adolescenten lopen als een rode draad door de film. Troch voelt de belevingswereld van 17- jarigen goed aan. Als kijker wordt er middenin geplaatst. De dialogen zijn natuurlijk, de tieners spreken zelden volledige zinnen, maar drukken zich wel hartstochtelijk uit. De film is verontrustend. Lina´s vriendje Sammy krijgt een nieuwe huisgenoot Kevin, recht uit de jeugdgevangenis. Kevin wordt meteen opgenomen in Sammy´s vriendengroep. Hij kan het goed vinden met John, een stille jongen. Je kunt niet anders dan meeleven met de jongeren, vooral met Kevin die zijn agressie onder controle wil krijgen, maar door niemand wordt geholpen. De film stevent af op een dramatisch slot.

Ga naar de Filmkrant………………………………………………….<< Ga terug naar het programma